Kuluva helleviikko vietetään meidän perheessä vapaa-ajan paikassamme. Uinti, saunominen, grillaaminen, löhöily, ehkä jonkin verran mattojen pesua, niistä muodostuu toiminta "kesämökillämme". Nettiyhteyskin toimii, joten teinit saavat terassivarjon alla chatata aivan rauhassa.


Kun vuosia sitten ryhdyimme rakentamaan vapaa-ajan paikkaamme, teimme monta tietoista ratkaisua, joihin olemme edelleen valtavan tyytyväisiä. Ensimmäinen ja suurin niistä oli se, että emme hanki uutta paikkaa kesäkeitaaksemme vaan pyrimme rakentamaan sellaisen omaan pihapiiriimme. Vanha navettarakennus seisoo vastapäätä päärakennusta alamäkeen ja siitä lähdimme muokkaamaan kesämökkiämme.


Uimapaikka oli ensimmäinen vaatimus, koska lähimmät lapsiperheelle sopivat uimapaikat ovat reilun automatkan takana. Niinpä kaivatimme kuutiokaupalla kiviä ja maata pois ulkouima-altaan tieltä. Asensimme puhdistusjärjestelmän ja putkiston, jotta myös herkkäihoisimmat voisivat uida puhtaassa vedessä ilman kutinoita ja näppylöitä. Altaan ympärille rakensimme puuterassin, kivimuurin ja istutusalueet.


Navettarakennuksen sisällä karjakeittiöstä käytiin sekä isoon navettaan että pienempään talliin. Tallin puolella romautimme vanhan lahon katon ja rakensimme sisälle vanhan tyylisen saunan vilvoittelutupineen. Saunassa peseydytään vatimenetelmällä samassa tilassa lauteiden kanssa. Valoa tulee ikkunasta kesäisin ja kynttilöistä ja kiukaan lasiluukusta talvisin. Vilvoittelutuvassa on tuoleja ja vanha sohvasänky, jossa voi köllötellä saunareissun päätteeksi. Sauna on käytössä ympäri vuoden ja siellä on vain yksi sääntö: ei kännyköitä eikä kelloja.


Uima-allas tuntui kahdeksan vuotta sitten vähän turhalta ylellisyydeltä, mutta aivan valehtelematta voin sanoa sitä tänä päivänä ekologiseksi valinnaksi: sitä ei lämmitetä, joten sen kuluttama energiamäärä on pieni. Ja kun ottaa huomioon kaikki säästyneet autolla tehdyt uimareissut, ei paljon fiksumpaa, virkistävämpää ja nautinnollisempaa valintaa olisi voinut tehdä.


Parasta vapaa-ajan paikassamme on kuitenkin sen sijainti: Meidän ei tarvitse pakata perjantai-iltapäivisin autoa ja matkustaa, majoittua ahtaasti perintöpatjoilla, laittaa ruokaa hankalissa olosuhteissa eikä maksaa pankille vuosikausia nautinnosta. Voimme piipahtaa "mökillä" milloin vain, millä tahansa kokoonpanolla, helposti voimme kutsua ystäviämme kylään ja nuoret viihtyvät myös kavereidensa kanssa siellä.


Pitkään olemme miettineet nimeä vapaa-ajan paikallemme. Meille se on ainutlaatuinen keidas, jonka verkkainen saunomistahti, virkistävät uinnit ja vehreyden keskellä aterioiminen vie ajatukset lomaan, lepoon ja nautintoon. Ainutlaatuisuuden vuoksi halusimme nimen, jota ei toisella paikalla olisi. Esperantoa ei varsinaisesti puhuta missään, joten tuskinpa millään muulla paikalla on nimeä Ripozi.