Sesongin vaihtuessa on tapanani siivota vaatekaappi inventoiden. Rikkinäiset, korjauskelvottomat heitän roskiin ja mahdolliset epämieluisat tai kutistuneet kirpparille.


Niin tein nytkin, mutta päätin laskea vaatteideni lukumäärän. Minulla ei ole mitään käsitystä, kuinka paljon muut ihmiset omistavat vaatteita, joten vertailupohjaa ei ole. Muut vaikuttavat silmissäni tyylikkäiltä, itse en ole oikein koskaan osannut pukeutua eivätkä vaatteet tai shoppailu ole ikinä olleet mielipuuhaani. Mutta television tyyliohjelmista olen ymmärtänyt, että vähilläkin laadukkailla vaatekappaleilla ja asusteilla voi ylläpitää tyylikästä pukeutumista.


Iloisimmaksi minut teki vähäinen roskiin joutuvien vaatteiden määrä. En siis säilö jätettä kaapissani. Rikkinäisiä sukkia tosin putsataan pitkin vuotta roskiin pyykkikorista. Laihialaisena ostan vinon pinon samanlaisia sukkia, jolloin parin löytyminen on varmempaa ja vaikka toinen sukista rikkoutuisikin, ei toista tarvitse heittää pois. Lapsiperheessä tämä on aivan pettämätön tapa ylläpitää edes jonkinlaista varastoa puhtaista parillisista sukista.


Siihen nähden kuinka vaikeaa on löytää päällepantava aamuisin, olin ällistynyt vaatteideni lukumäärästä. Pelkkiä päällysvaatteita oli pitkästi yli 200 kpl! Omistan mm. 17 pitkähihaista trikoopaitaa ja saman määrän mekkoja. Useimmat vaatteista ovat ihan mieluisia, mutta silti en ymmärrä kuinka olen onnistunut kaupasta kantamaan myös niin monta "rumaa" ja epäsopivaa vaatetta. Kirpparille keräsin noista 46 vaatekappaletta.


Surullisinta on se, että osassa kirpparille kulkeutuvista vaatteista on vielä hintalappukin tallella. Koska en pidä vaateostoksilla käymisestä, nappaan aina joskus alennusmyyntitelineestä vaatteen mukaani sovittamatta. Tämä on ihan selvä virhe. Oikea koko ei takaa istuvuutta edes nykyisissä väljissä tunikatyylisissä paidoissa. Suurin osa lahjoitukseen joutavista vaatteista on toki käytettyjä, kuluneitakin, mutta ehjiä.


Minua ihmetytti myös se, että kuinka sukkahousuvihaajalla voi olla 36 sukkahousut? Hameiden ja mekkojen kanssa ne ovat toki tarpeelliset, mutta silti tuo määrä yllätti. Alusvaatteita oli kaikkiaan puhtaana kaapissa 125 kpl, joten aika pitkälle reissulle voisin lähteä ja vaihtaa puhtaat alushousut päivittäin pesemättä pyykkiä.


En vielä tiedä, kuinka tätä tilastoani tulkitsen ja voisiko tällä olla jotain hyödyllisiä käytännön vaikutuksia kulutustottumuksiini. Vähemmän, mutta laadukasta? Pysy muotien ulkopuolella? Älä osta mitään pariin vuoteen? Lahjoita kaikki ja hanki hyvälaatuinen pieni puvusto? Vai onko tämä ihan normaali tilanne? Ainakaan sukkahousuostoksille en hetkeen mene.


Ja ehkä lasken vielä kengät, laukut, vyöt, takit, myssyt, lapaset, huivit....