Lapsi joutui sairaalaan osastolle. Keskussairaalan lastenosasto ei ole paikoista varmastikaan ankein: tarjoilu pelaa hymyjen kera ja 9. kerroksen päivähuoneen ikkunasta avautuu upea merinäköala. Keksimmekin ajan kuluksi leikkivämme olevamme luksuslomalla ulkomailla: upea maisema, täysihoito ja paljon erilaisia aktiviteetteja. Kirjavalikoima oli huomattavasti hulppeampi verrattuna monien hotellien pokkari- ja iltalehtivalikoimiin,  leffoja löytyi moneen ikähaarukkaan ja tunnelmaan, askartelumahdollisuudet olivat lähes rajattomat eikä ruuassakaan ollut mitään valittamista. Sängytkin olivat paljon esimerkiksi idässä kovin suosittuja futoneita pehmeämmät ja moottoroidut.


Naapurihuoneessa ei ollut polttarimatkalla olevia brittimiehiä vaan pieni suloinen vauva, joka itki olosuhteisiin nähden hyvin vähän, joten nukkumista häiritsivät vain pienet yölliset hoitotoimenpiteet. Hieman lisäjännitystä päiviin toi sairaalalaajennuksen työmaalta kaikuvat räjähdykset etukäteissireeneineen, jotka otimme eksoottisena lisänä.


Muutaman sairaalapäivän jälkeen tilanne ei ollut enää mitenkään vaarallinen ja päätimme lähteä haukkaamaan raitista meri-ilmaa luksushotellistamme. Rantareitillä katselimme veneitä, hitaasti kulkevia pariskuntia ja tummaihoista onkijaa laiturilla. Tuuli pyöritti kampaukset sekaisin, mutta lomallahan tällaisilla asioilla ei ole niin väliä.


Vähän ennen paluuta hotellille päätimme poiketa lähimpään ravintolaan hakemaan hieman vaihtelua täysihoitoruokiin. Sisään astuessamme huomasimme pikkuruisen ravintolan olevan lähes täynnä. Suurin osa pöydistä oli kasattu pitkäksi juhlapöydäksi, jonka ympärille oli kasvojen perusteella kokoontunut koko suku kolmessa polvessa. Iloinen ruotsinkieli täytti ravintolan ja syntymäpäivälaulu kajahti soimaan lähes heti saavuttuamme ravintolaan. Katselimme hieman hämmentyneinä toisiamme, koska näkymä oli niin tuttu Thaimaan lomiltamme.


Sijoituimme ainoaan lähes vapaaseen pöytään, jossa istui yksinäinen mies. Emme yrityksistämme huolimatta löytäneet yhteistä kieltä hänen kanssaan, mutta se ei häirinnyt iloista ja välitöntä tunnelmaa. Listalta löytyi ruokaa edulliseen hintaan pizzasta syyrialaisiin lihapulliin. Tarjoilu oli hieman yliampuvaa, mutta sehän on juuri ulkomaan matkojen viehätys: kukapa sitä nauttisi suomalaisille niin tyypillisestä hillitystä palvelusta, kun ollaan menty hakemaan eksotiikkaa, iloa ja väriä. Sitä totisesti piisasi ja kun ruokakin oli täysin hintansa väärti jättäen ihanan mausteisen jälkimaun, palasimme hotellille varsin tyytyväisinä.


Nyt kun lomakausi on aluillaan, olemme perheenä pohtineet, että kaikkein eniten lomafiilis on asenteesta kiinni. Meidän lomamatkoillamme tärkeää on kiireettomyys ja uudet kokemukset ja ne voivat toteutua lähikaupungissakin aivan tyydyttävällä tavalla. Ja kun oikein asiaa puntaroi ja saa sopivan mielentilan päälle, ehkä ei tarvitse edes lähteä kotoa pois.